Nedves lemezzel álmodom

Gőzerővel folyik a darktable 3.0.0 kiadás előtti tesztelése, hibakeresése. Sok más újdonság mellett kap 3D LUT támogatást is nekem meg pont van hozzá egy friss inkább glam mintsem akt anyagom Arachnidáról.

Régi tervem a nedves kollódiumos eljárás, talán majd idén végre nekiállok. Ellenben ha már adott a 3D LUT miért ne próbálkoznék meg valami hasonló hatást létrehozni? Nyilván híven visszaadni digin a nedves lemez hangulatát lehetetlen küldetés és amúgy sem szeretem az öncélúan effektelt képeket – ezen az anyagon viszont úgy érzem ad hozzá. Legalábbis most így jobban tetszik, mint a „sima” monochrome. Egy videós cég ingyenes mintái között találtam tintype szerű LUT-ot, de csöppet erősnek éreztem. Inkább készítettem magamnak egy sajátot – jelen sorozaton már ezt használtam. Elégedett vagyok vele, a darktable újraírt filmic moduljával nagyszerűen alá lehet dolgozni. Önmagában a LUT-om és filmic természetesen kevés, bőven kell még rá tolni lágyítást a ködös hatáshoz és itt-ott helyi tónustérképeket.

Maga a fotózás meglepően gyorsan lezajlott, Arachnidával nagyon jó dolgozni. Igazán attraktív testfelépítésű nő és bájosak az ösztönös mozdulatai is, alig kell instruálni. Világítást nem bonyolítottam túl: egyetlen stúdió vaku egy beauty dish szerű ernyőboxszal, + a bemozdítottak meg lettek támogatva egy vékony állandó fénnyel.

Arachnida tüllszoknyája