Nedves kollódiumos fotózás

XIX. századi ezüst alapú nemeseljárás. Nem összekeverendő a dagerotípiával. Dirketpozitív változatainak (ambrotípia, ferrotípia, stb.) minden felvétele egyedi és megismételhetetlen, nem többszörözhető. Egy felvétel egy kép és örökre az az egyetlen.

Ha Neked adom akkor az már a tiéd és nekem soha többé nem lesz belőle másik. Akár a Polaroid, de hasonlóságok itt véget is értek.

A jegyzetben leírtak itt is érvényesek, de a fotózás szinte mindenben eltér a szokványostól. Lássuk a legfontosabbakat:

Kevés kép készül

Egyrészt méregdrága és körülményes beszerezhető vegyszerek kellenek hozzá, másrészt roppant időigényes egy-egy felvétel, ugyanis:

ott helyben, közvetlenül a kamerában készítjük el azt a képet – műtárgyat -, amit a kezedbe vehetsz vagy kirakhatsz a falra.

még vizes 25×25cm-es ambrotípia mosás után

Ez tisztán kézműves technológia. Egy nyári délutánba maximum 6-7 kép fér bele – de csak ha előtte fél napot előre dolgoztam.

Sorozatkép lehetőség nincs, egyetlen felvétel előkészítése kb. 10-15 perc és több ezer Ft önköltség. Meggondoljuk mire lövünk.

Fotózás nagy formátumú kamerával

Ezek a felvételek állványra helyezett nagy méretű, teljesen manuális kamerákkal készülnek. A beállítások eltartanak egy ideig, ezért: viszonylag sokáig mozdulatlanul kell maradni. A mélységélesség rendkívül kicsi: pár mm elmozdulás és életlen a szemed.

Erről a kalandos fotózásról itt írtam: Az egyetlen lövés délutánja

Modell felveszi a pózt és úgy marad. Ezután:

 1. beállítom a kamerát (döntés, forgatás, képkivágás, perspektíva korrekció)
 2. finom fókusz – egy nagyítóval
 3. lezárom a fénykaput – gyakorlatilag egy sapka kerül az objektívre
 4. kiveszem a mattüveget
 5. helyére berakom a kazettát
 6. ‘kibiztosítom’ (közben ‘ne mozogj, de ciciki-pocibe’)
 7. sapka le: expozíció!
 8. sapka vissza

Modell csak ezután szabadul a pózból. Ez minimum 30, de inkább 90 másodperc. Nagyon fontos, hogy mozdulatlan maradjon különösen a felvétel alatt. A kollódium érzékenysége extrém alacsony – az expozíciós idő természetes fényben akár 1-20 másodperc, néha több. Nagy teljesítményű stúdió vakuval ez csak egy pillanat, viszont irgalmatlanul nagyot ‘rúg’ ráadásul közelről, szó szerint meglök a villanás hője – nem vicc.

A nyersanyag különlegességei

Szokatlan spektrális érzékenység

Ez smink és ruha színválasztásban nagyon fontos. Röviden: vörös/sárga színeket nem igazán ‘lát’, de UV-t azt nagyon – amit meg mi emberek nem látunk. Gyakorlatilag „színvak” nyersanyagról van szó, nagy vonalakban ezzel kell kalkulálni:

 • vörös, narancs ⨠ fekete
 • sárga ⨠ nagyon sötét
 • zöldek ⨠ nagyon sötét illetve sötét
 • kék ⨠ világos
 • pink/lila ⨠ nagyon világos

De egy kép többet mond ezer szónál, hát még kettő:

a pöttyök mutatják melyik szín milyen tónus lesz kollódiumon

Kaukázusi bőrtípus világosodik a legjobban, viszont egy szétszolizott nap után könnyen négeré válhatsz a képen. Szeplők erősödnek. Mivel a bőrben sok a piros komponens ‘indián lány effekt’ beüthet, cserébe marha kontrasztos lesz a szem. Szintén könnyen előfordulhat, hogy bizonyos UV-t elnyelő ruhaanyagok besötétednek. Sikerült már világos műszálas harisnyát feketére exponálni. Tetoválások rendszerint elhalványodnak (pigmentfüggő).

Természetesen a világosság is számít, tehát egy fényes anyag hiába piros az bizony látszani fog, míg egy matt piros sötét lesz.

Tippek:

 • Arcpirosítót kerüld!
 • Ahogy a nagyon világos kék szemfestéket is…
 • Erős piros rúzs durván kontrasztos, ez sokszor hasznos.
 • Fehér helyett jobb egy halvány barackszínű ruha: nehezebben ég ki, viszont ugyan úgy fehér lesz a képen.
 • Piros mintás fekete ruha jó eséllyel minta nélküli fekete ruha lesz.

Helyszíni kidolgozás

Noha a kidolgozott kép élettartama akár 200 év is lehet, az eljárás sajátossága, hogy a nyersanyag gyorsan tönkremegy: kb. 15-20 percen belül fel kell használni. Ezért a fotólemez érzékenyítése, a felvétel előhívás, fixálása és mosása mind-mind a fotózás helyszínén történik.

Terepen is felállítható mobil sötétkamra / labor

Bizonyos lépéseket felügyelet alatt akár megcsinálhatsz Te is. Nagyon látványos az eljárás, szó szerint varázslat. Rendszerint a modell szokott fixálni, de volt aki elő is hívta.

Ha jól elkapjuk a ritmust kb. 30-45 percenként kész egy kép.

Továbbiakat meglátod 🙂