Magamról

Magamról

önkép – (Norvégia, 2015.)

Úgy gondolom nevem ezen a domain-en nyilvánvaló. Nagykanizsán születtem és még mindig itt taposom a 40-es éveim elejét. Nem is értem, hogy van ez… Fotóamatőrként ütöm el a szabadidőmet és borzolom a Kanizsa Fotóklub tagságának idegeit. Imádom a vidéket és a nőket, ki nem állhatom úgy általában a politikusokat meg a tökfőzeléket.

Soha fel nem növő lázadóként csak és kizárólag szabad szoftvert vagyok hajlandó használni képfeldogozásra (is). Vallom, hogy a GNU/Linux az ‘sten, és az igazi vakmerő kalandor forráskódból forgatott GIMP-et használ Photoshop helyet. Kávét pedig csészében tisztán, nedveslemez hívót cukorral.


Műszaki beállítottságú ember vagyok, eredeti végzettségem számítástechnikai technikus. Mai napig szívesen foglalkozom elektronikával, vezérléstechnikával. Tinédzserként a 3D számítógépes grafika érdekelt, később tördelőszerkesztő grafikusként hivatásszerűen dolgoztam képekkel. Változatos területekre vitt az élet, tűzvédelmi végzettséggel ugyan úgy rendelkezem, mint reklámiparhoz köthetővel. Sok egyeben túl tudok üveget csiszolni mellette egzotikus nyelveken kütyüket programozni. Jelenleg egy nagykereskedelmi cégnél vezetem a logisztikát lassan már 10 éve. Gyermekem nincs, legalábbis csekk még nem jött.

Sáskalesben (Gyenesdiás, 2013.)
foto: Belső Péter

A természet szeretete édesapámnak köszönhetően már kora gyermekkoromban kialakult bennem. Mindig is kíváncsian figyeltem az élővilág interakcióit, a táj és környezet átalakulását, megújulást. Annak ellenére, hogy alapító tagja vagyok az MFVSZ természetfotó divíziójának nem lett belőlem igazi természetfotós – gyaníthatóan nem is lesz soha. Szívesen kirándulok, túrázok. Kedvenc tájegységem a Balaton-felvidék.

mint fotóamatőrről

Fényképezéssel komolyabban csak 30 éves korom után, 2010. körül kezdtem el foglalkozni. Hivatalos fotográfiai végzettségem nincs és nem tervezek professzionális pályára lépni. Tanulmányaimat autodidakta módon végeztem, valódi iskolám / mesterem nem volt.

2012-ben hosszas unszolásra csatlakoztam a Kanizsa Fotóklubhoz, 2017-től a klub elnöki tisztségét látom el. A klubhoz való csatlakozást életem egyik legfontosabb állomásának tartom, az indított el igazán az amatőr fotózás útján.

Kanizsa Fotóklub csoportkép (Nagykanizsa, 2018.)

2014. második felétől indulok fotóművészeti versenyeken, egész jó eredményekkel. Első FIAP aranyérmemet ez évben nyertem egy aktfotóval.

2016-ban AFIAP diplomát szereztem, valamint felvételt nyertem a Magyar Fotóművészek Világszövetségébe (MFVSZ).

2017-ben A-MAFOSZ kitüntetésben részesített  a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ), valamint megkaptam az EFIAP, azaz a “FIAP kiválósága” kitüntető címet.

MFVSZ logo
FIAP logo
Kanizsa Fotóklub logo

Új generációs fotóamatőrnek vallom magam. A digitális világba csöppentem bele, a hagyományos analóg technikával csak jóval később ismerkedtem meg.

Egyszer kezembe került egy nedves kollodiumos fotográfia. Vesztemre azonnal bekattant valami: ilyeneket akarok csinálni! Mivel az eljárás igencsak költséges, roppant bonyolult és szerteágazó természettudományos ismereteket (fotókémiai, optika, stb.) igényel nem akartam egyből fejest ugrani bele, előbb rászántam pár évet a filmes világgal való ismerkedésre. Negatívjaimat és nagyításaimat a kezdetektől fogva magam dolgoztam ki. Építettem lyukkamerákat, hulladék faanyagból nagyformátumú fényképezőgépet, nagyító lencsékből objektívet. Kevertem kísérleti vegyszereket, öntöttem zselatinos emulziót üveglemezre. Szerelem lett belőle, azóta is szeretek kézműves módszerekkel dolgozni: kézzel felkent ezüstzselatin emulzióra nagyítani vagy kontaktolni / fotogrammolni változatos alternatív eljárásokkal. Lenyűgöz az analóg fényképészet időtlensége és felvételek fizikai megtestesülése.

az első ferrotípiám
önkép 5×7″ alumínium lemez
munkában a 6×6 rollfilmes KIEV60 kamera

Tartalmat tekintve kedvelem a koncepcionális megoldásokat, de a legtöbb témához dokumentarista szemlélettel közelítek. Persze a szürrealizmus elkötelezett rajongójaként ez mit sem gátol a groteszk határainak buzgó kutatásában. Témaválasztásban szinte minden érdekel, de a tájfotózás, a portré és az akt a legkedvesebb számomra. Fő területem egyértelműen az utóbbi. Pár nagyon ritka kivételtől eltekintve csak is kizárólag amatőr modellekkel dolgozom. A relativizálható és nem mellesleg múlandó szépség helyett sokkal inkább a természetesség és az emberi test sokszínűsége érdekel. Vallom, hogy a “szép” egyszerűen kevés.

Elvi okokból élesen elválasztom a fotográfiát a grafikától, kevés a kompozit képem. Utólagos korrekciókat szeretem nagy ívben kerülni, legtöbbször csak felvételezési hibákat retusálok. A fényképészet dokumentarista ágain törekszem az erős vizuális hatás és a hiteles ábrázolás közötti egyensúlyt megtalálni – koncepcionális témáknál igyekszem a hitelesség látszatát fenntartani. Szeretek kísérletezni, érdekes perspektívákat, módszereket felfedezni.

Scroll Up
Don`t copy text!