Te csak várj, míg felkel majd a nap

Pénteken ígértem, hogy jelentkezem. Ma ugyan vasárnap van, de a tegnapi kiruccanás testileg is szellemileg megviselt – gyakorlatilag aludtam vagy háromnegyed órát egy darab nejlonfólián egy bazaltsziklának dőlve . Helyszín: kedvenc Balaton-felvidéki kőbányám, téma: csillagjárás, esti-éjszakai-hajnali tájképezés, esetleg lepkézés. Normálisan kidolgozott képek egyszer majd lesznek, most csak pontokba szedve, hogy mi is történt.

15:30 Még mindig egyeztetek, hogy ki jön, ki nem. Krisz barátom ígéri kinéz Verivel, de nem tudnak maradni egész éjszakára. Zsolti megy tótékhoz, előtte kinéz ő is. BKrisz hezitál. Doki nem jelentkezik, tehát nem jön. Sanszos, hogy egyedül fogom tölteni az éjszakát.


16:54 Cucc összerakva, start. Közepes forgalom, de sok a feltűnően lassan haladó autó. Szomorú, hogy sokaknak már üzemanyagra is alig futja, nem hogy a technikát rendbe rakni. De miket is beszélek, hiszen száguld a gyorsnaszád! 40-nel a 7-es főúton, 418 Ft-os gázolajjal…


17:57 Keszthelyen várom Zsoltit a randiponton, telefonál, hogy késik. Legalább van időm kicsit még rendezgetni a felszerelést. Most veszem észre, hogy a pulóvert nem raktam el. Kénytelen leszek beérni a rövid-ujjú pólómmal, no meg ott a pléd. Egyébként is meleg van.


19:03 Megérkezünk. Az út fel a hegyre nagyon rossz, mögöttem a Traficnak lehúzott ablakból mutatom a sebesség-fokozatokat, remélem érti. 3-ban itt nem jön fel. Tetején 2-ben sem. Fent a sorompótól már gyalogszerrel indulunk a bányakatlanba. Szuszogva felérünk, nem 3kg cucc van rám aggatva.


19:30 Már csak fél óra a naplemente, és még mindig mutogatom a tájat, a megannyi lehetőséget. Körbesétálunk a peremen.


19:58 Most megy le a nap, és Zsoltit még mindig nem tudtam lerugdosni a hegyről, úgy nézem beleszeretett. Pedig elvileg siet… Az utolsó fények a gazban és egy dokumentum értékű felvétel, Zsolti nő nélkül készít képet!


  20:20 Kvázi már lement a nap és most már csak enyém a táj. Maradék fényt a harcálláspont kialakításház (azaz egy kupacra lepakolok a tervezett látószögön kívül) és csillagjárásos mutatvány előkészítéséhez használom fel. Inkább beállítom most a fókuszt, mint hogy sötétben szórakozzak vele. Iránytűvel belövöm a még nem látható Polaris-t a kép első 1/3-ra, másik oldalt jó lesz a bérc. Nagy reményeket nem fűzök a dologhoz. Kb másfél nap a telihold, ilyenkor nagyon világos még az É-i bolt is, így az alacsonyabb kontraszt miatt kevesebb csillag lesz a képen és azok is halványabbak. Ráadásul ez a premierje a kamera hekkelt frimware-ének, a „Star-eater” gúnynevű feature lett kigyilkolva a gyáriból.


20:57 Minden zsír, kamera belőve, vacsora előkészítve. Még mindig hőség van, dől rólam a víz. Az égbolt még túl világos NY-ról, várok.


21:25 Elindítom az expozíció-sorozat, kb. éjfélre lesz vége. Előtte néztem, ISO1600-on a Hold miatt nappali fényben a táj, mehet le ISO400-ra. Rekesz marad F4-en. Még mindig meleg van, zajosodni fogok. „Star-eater” nélkül pláne.


22:09 Megérkeznek Kovácsék. Most járnak itt először, lemegyek eléjük. Lámpa csak jelzőfénynek kell, nagyon jól lehet látni. Őket is körbevezetem a peremen. Szürreális látványt nyújt az éjszaki táj ebben az erős holdfényben, felettünk megannyi csillag ragyog. Mintha egy másik bolygón járnánk. Túl sokáig nem maradnak, holnap meló és Kanizsa is van vagy másfél óra út innét. Közben a a Nikon csak kattog magában. Krisz maradna, látom rajta komolyan is gondolja. Next time…


23:25 Egy nagyon fényes műhold húz át az égen, ahogy nézem telibe fogja vágni a képemet. Nem ő volt az egyetlen és repülőgépből sem szenvedek hiányt, fekete humorral élve: országomat egy BUK-ért! ISS szerencsére ma alacsony pályán kering, nem jön a horizont fölé. Hullócsillgat is látok párat, de a vártnál sokkal keletebre, így lemaradnak a képről.


23:46 Már rég letelepedtem a kamera mögé bambulni az eget. Lassan lejár a sorozat, most ránézek a státuszkijelzőre. Akku fél töltés felett, úgyhogy várok még egy expót és gyorsan átállítom a kioldót, adok rá még 40 percet. Bambulok tovább, ilyenkor sok mindent rendbe tud szedni magában az ember. Mondhatni távol a világ zajától a természet éjszakai hangjai között – de nem mondhatom, alattam kb. egy kilométerre éjszaki műszkabn hegesztenek, vaslemezt kalapálnak. Ettől eltekintve tényleg idilli a környezet.


00:32 Végetért a sorozat, akku 1/3 körül. Fényfestek picit, a mozgó hold miatt túl egyenletes lesz a sziklabérc megvilágítása, adok neki kis surlót a LED-lámpával. Megcsinálom a fekete képeket is a hotpixel-szűréshez. Kattintok pár tájképet az éjszaki Tapolcai-medencéről.


01:08 Ideje nyugovóra térni. Még mindig fülledt meleg van, cuccot elpakolom, hogy ne párásodjon be minden. Aludni persze nem tudok, talán a Hold az oka. No meg a sziklavánkos pokoli kényelme 🙂


04:12 Sikerült kumni egy keveset, de össze vagyok törve. Leülök az ebédlősziklámhoz kávézni, dohányozni és eltüntetem az utolsó sportszeletet. Hold már lebukott, K-ről mintha derengene némi fény. Még mindig langyos az idő, a katlanból még nem fogyott el a meleg levegő. Úgy döntök, hogy összepakolom a fontosabb fotós felszerelést és minden mást egy kupacban itt hagyva irány a K-i perem. Onnan meg tudom fotózni a hajnali táját ellenfényben, és a bányai NY-i felét majd az első napsugarakban. Van némi pára a Balaton felé, ígéretes lehet.


04:42 Még sötét van és a Vénusz is viszonylag magasan áll, de a K-i horizonton már ott feszül egy új nap ígérete.


05:20 Az elmúlt fél órát egy olyan hely keresésével töltöttem, ahonnan a lehető legtöbb részletet meg tudom fotózni a széles gödörről. Nagyon gyorsan változik a fény ahogy kel a Nap, nem lesz időm ide-oda szaladgálni. Inkább a tele fog itt játszani, nagy totálokban most nem gondolkodok – azért a 35mm-es is a kezem ügyében lesz.


05:31 Rózsaszín felhők jelennek meg Északon, csak átfutok a másik oldalra is. Előtérben a lőtér a cseket-hegyi „Olasz erőddel”, mögötte a Somló.


05:48 Visszaindulok a „táborba”, ahonnan rálátni a Tapolcai medencére. Kis csalódás, hogy pára tényleg csak pára és nem köd, majd ősszel talán jó lesz.

Átállok a géppel a bánya D-i oldalán lévő falmaradványra, innen szintén körbe  lehet lőni a falat. Játszik a fény a köveken, van ahol rózsaszínes, a direkt fényben pedig már narancsos.


06:25 Még kattogtatok erre-arra. Lepke sajnos nincs, erős szél támadt fel. Találtam egy érdekes közeli témát amire ellőttem vagy 20-25 kockát a szélben – egyszer talán kidolgozom. Bár sok képet itt hagytam, indulok haza.


Összefoglalva nagy élmény volt a kiruccanás. A táj gyönyörű, a bányakatlan varázslatos. Nem a világ legszebb helye, de lelke van. Képeket majd egyszer ha lesz időm rendesen kidolgozom, ezeket tessék előzetesként kezelni. Aki most kimaradt, az bánhatja, ismétlés hamarosan 😉

Update: Elkészült a csillagjárásos kép.