Kávézás a Kanizsa Fotóklubban (Trashfilm hívás)

Mivel tényleg erősen megmosolyogták a kávé alapú előhívó receptem, gondoltam egy merészet: élőben demonstrálom a Caffenol működését egy klubfoglalkozás keretében. Labor adott, 100-as Fomapan is van még egy tekercs. Természetesen középformátum, 12 kockát gyorsan el lehet lőni és a 60mm széles negatívon szabad szemmel is jól ki lehet venni a képet. Igazi lomós trash anyagot akartam, had látszódjanak a technológia hibái is. A KIEV88-asomhoz ajándékba kapott egyik amúgy is rossz hátfalat meghekkeltem, hogy a váztól ne vegye át a hajtást és alkalmas legyen multiexpóra. Picit a fényszigetelést is megpiszkáltam, hátha lesz némi fényszivárgás. Szemét dolog ez a beszivárgós móka, ha direkt akarja az ember persze hogy nem jön elő. Egy képre azért csak sikerült rácsalogatni.

Jó hangulatban telt az este, “kaptam az ívet” rendesen. Egészen addig, amíg a büdös barna löttyben meg nem feketedett a tesztcsík  😉 A hívás remekül sikerült, meg is lettem gyanúsítva: “Biztos kicserélted a tankot…”

Makrai Marci bácsi készített pár werk képet, magáról a hívóról pedig előző posztomban olvashatsz.

A filmre igyekeztem mindenféle képet lőni. Rendesen kiexponáltat, kicsit túlexponáltat, erősen alulexponáltat, multiexpót. Ködben, fényben és alig fényben, vakuval és anélkül.

Ami hibát csak lehet, azt próbáltam direkt elkövetni a híváskor. Persze nem annyira, hogy ne jöjjenek elő a képek. Minden estre komoly stressznek tettem ki a nyersanyagot: befűzéskor eldobtam a kibontott tekercset, megtapogattam az emulziós oldalt, egy helyen körömmel bele is kaptam. Szkenneléskor direkt nem takarítottam le az üveget, had legyen poros. Egy nagy kontrasztú képet azért behúztam rendesen, hogy lehessen látni mire képes a hívó és mi minden belefér a dinamika tartományba. Szkennelt képek a trashtekercsről:

És az utolsó kocka, ami nem is kocka. Igen, ez a szkennelt nega, nincs semmi digitális trükk rajta. Aki rájön hogy csináltam, vendégem egy kávéra.

Végtelen történet (Nagykanizsa, 2017.)

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő + kilenc =