Kávét a tankba!

avagy Caffenol, ahogy én szertem

Mi köze a kávénak egy egy fotós bloghoz, leszámítva, hogy el ne aludjak írása közben? Nos kávét nem csak a fotósba lehet önteni, a hívótankban is megállja a helyét. Meglehet komoly fotográfusok le fogják rólam szedni a keresztvizet, de ez módszer a kísérletezés öröméről, a játékos és szórakoztató fotográfiáról szól. Általános iskolás kémiatanároknak különösen érdemes figyelni. 😉 Vérbeli amatőr negatívhívós bejegyzés következik egyenesen a garázsból.

Saját magam fogom hívni negatívjaim, ezzel ugrottam bele a monokróm filmes világba. Egyrészt aktjaimat érthető okokból nem szívesen hurcolnám idegen laborba, másrészről érdekelt a téma és előre sejtettem, hogy meg fogom szeretni az otthoni lötyikélést. Mellesleg jóval olcsóbban hozható egy akár a nagyüzemit is meghaladó minőség.

Mielőtt tovább mennénk:
A poszt kizárólag monokróm (gyk.: fekete-fehér) kidolgozásáról szól!

Alapvetőn Kodak XTOL-t hívok. Professzionális előhívó monokróm nyersanyagokhoz, ezzel kezdtem és a minőséginek szánt anyagokat most is ebben hívom. Finom szemcse, kellemes rajz, konzisztens minőség. Vegyészmérnöki felkészültség nélkül is könnyen és biztonságosan lehet használni, nem utolsó sorban környezetbarát. Cserébe forintban jól megkérik az árát és vidékiként csak postaköltséggel megfejelve juthatok hozzá. Játszadozáshoz kár elpazarolni. Itt lép be a képbe a kávén alapuló, háztartási szerekből kikeverhető hívó, a caffenol.

A Klubban az “öregek” finoman szólva kuncogtak az ötleten – Kávéban hívni, hehe! -, sőt egy jó barátom időpontot is felkínált pszichiáter nejénél. Pedig amatőr körökben régóta használt, jól dokumentált formula. Komoly rajongói bázissal rendelkezik, még caffenol szakácskönyv is létezik. Minden hozzávaló könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető. Szupermarketből a “legalsópolcmélyi” (nem koffeinmentes!) erős instant kávé; bioboltból étkezési aszkorbinsav, azaz C-vitamin, valamint nátrium-karbonát (Na2CO3), háztartási nevén mosószóda. Ezeket megfelelő arányban csapvízben feloldva alacsony energiájú, de meglepően szépen dolgozó előhívót kapunk.

Fomapan Classic 100 120-as roll Caffenol-S600 push1 hívás. Modell: Vas Klaudia

Az erősen vázlatos elmélet

A kávéban található kávésav maga a hívó. Őt támogatja a C-vitamin, gyorsítja a hívást és fátyolmentesítő adalékként is megállja a helyét. Ezeket feloldva máris van egy emberi fogyasztásra még alkalmas, kevésbé ízletes, enyhén savas kémhatású löttyünk. A látens képet alkotó molekulákat (jellemzően AgBr) viszont ez így még csak részben hatja meg: ők savas környezetben nem akarnak ezüsté redukálódni. Nekünk meg ugye stabil fémezüst kell a negára, nem mindenféle jött-ment laza párkapcsolatban élő halogenid. Nincs mese, lúgosítani kell. A megfelelő pH érték beállítása a mosószódára hárul. Ezt hozzákeverve már ne igyuk meg, és nem csak mert büdös…

Mielőtt még kotyvasztanánk vegyük elő a ma már hivatkozási alapnak, kvázi eredetinek tekinthető Caffenol-C formulát. Ezzel már papíron is több bajom volt:

 • Aránylag gyenge cucc, ASA100-as filmekhez ajánlják.
 • 1l oldat készíthető belőle, ez már komolyabb probléma. A hívótankomba rollfilmhez 590ml kellene, biztos ami biztos alapon 6dl hívót szoktam XTOL-ból 1:1-et hígítani. Mivel a caffenol nem egy stabil szer (30 percen belül illik felhasználni!), a bekevert hívó 40%-át önthetném ki feleslegesen, azaz adnék egy nagy pofont a gazdaságosságnak.
 • Nagyon sok benne a kávé.
 • A megadott mennyiségek precízen kigrammozva, kimililiterezve. Ezzel önmagban több problémám is van. Egyrészt nincs grammos mérlegem. Amúgy meg a fenének grammra kimérni a kávé mennyiségét, amikor holt fogalmunk sincs mennyi benne az aktív ágens és mennyi a szennyező anyag. Őrült nagy szórás lehet a különböző márkák között, de még gyártmányon belül is. Innentől kezdve messze nem szentírás a recept. Másrészt a túlzott precizitás szerintem szemben áll az anyag szellemiségével.
Az első kísérlet. Fomapan Classic 100 ASA400-ra push hívás. Szemcsés, alexes hatás, de legalább előjött.

Tehát ki kellett kísérleteznem saját formulámat – a lomográfia “elvei” alapján.

Elvárásaim:

 • Nagyobb energia. Alkalmas legyen PUSH hívásra.
 • Gazdaságosabb legyen – kevesebb kávé
 • 600ml-t adjon ki
 • Könnyen és gyorsan előállítható legyen mérleg nélkül
 • Csak és kizárólag háztartási hozzávalók

Mivel alacsony energiájú a hívó, kell bele kis tuning. Erre is van recept, kálium-bromidot (KBr) kell adni hozzá. 1g/l. Pfff. Nem kapható a sarki boltban, de miben lehet egy kis bromid? Sóban! Igen, a jódozott asztali sóban. Kis kutatás után kiderült, hogy nem csak nekem jutott eszembe, más is használta már. Akkor mehet a só. Mérleg beszerzését már az elején elvetettem. Egy egyszerűbb grammos mérleg árából kijön 5l XTOL törzsoldat, abból legalább 30 tekercset előhívok. Jó lesz a kiskanál is adagolni, amúgy is lomózunk. Már az első teki értékelhető eredményt hozott, negyedik hívásra pedig megszületett a végső recept, a Caffenol-S600 (S, mint saccolt 😛 ) Lássuk!

Caffenol-S600

 • 600ml csapvíz
 • 6 erősen púpos kiskanál instant kávé (kék-piros áruház Value márkája)
 • 5 kiskanál mosószóda
 • 2 kiskanál C-vitamin
 • 1/2 kiskanál jódozott só

Ezzel Fomapan 100 Classic 20°C-on: 5 perc előáztatás, 14 és fél perc hívás. Első fél perc folyamatos mozgatás 2 átfordítással, utána percenként 10mp mozgatás mindegyik végén egyszer átfordítva.

Fomapan Classic 100 120-as roll Caffenol-S600. Modell: Horváth Noémi

 

Akkor lássuk hogy készül el vele a naccerű és csudálatos előhívott negatív!

Hozzávalók, kellékek:

 • Recepetben felsorolt anyagok
 • 5l-es kannában csapvíz
 • 0,6l bekevert fixir. Ilford Rapidfix-et használok. Sajnos bajos házi szerre kiváltani, de legalább gazdaságos.
 • 0,6l csepptelenítő oldat. Nálam ioncserélt víz + Fotonal. Utóbbi helyett pár csepp mosogatószer is megteszi. Egy nagy szájú üdítős palackban szoktam bekeverni.
 • 2 kis darab hulladék nyers film
 • 2db 1l-es kancsó. 1-1 a hívónak, és a fixírnek.
 • 1db 0,5l-es mérőkancsó
 • Hőmérő
 • Teáskanál
 • Rongy törölgetni
 • A hívótank
 • Csipeszek
 • Stopper vagy okostelefon “Dev It!” alkalmazással

Szokásos módon befűzöm a filmet és mehet a tankba. Mindig ezzel kezdem, hogy se nedvesség, se vegyszermaradvány ne legyen a kezemen.

Az 5l csapvíz hőmérsékletét beállítom 19°C-ra. Az áztatáshoz, mosáshoz és a hívóhoz is ezt használom.

A vízből kimérek a 0,5-ös kancsóval 300ml-t és átöntöm az egyik literesbe. (Mindig ugyan azzal az edénnyel mérek vizet. Ha önmagában nem is pontos, de legalább az arányok stimmelni fognak.) A kiskanállal ebbe mérem ki sorrendben a kávét, a C-vitamint és a sót. Elkeverem.

A 0,5-ös kancsóba ismételten kimérek 300ml vizet. Teszem bele a mosószódát, elkeverem. Figyelem a hőmérsékletlét. A nátrium-karbonát oldódásakor a hőmérséklet megemelkedik mintegy 2°C-kal.

Amikor minden szépen feloldódott szép lassan hozzáöntöm a mosószódás oldatot a kávéshoz, finoman elkeverem. Így lett egy kellemetlen szagú, kb. 20,5°C-os ronda barnás löttyöm. Tényleg büdös, mintha egy döglött angolna lebegne benne. Ezzel kész is Caffenol-S600. Az instant kávéban van bőven levegő és a C-vitamin oldódása közben is szabadul fel egy kevés CO2. Ezeknek semmi keresnivalója a hívóban. Tehát kicsit hagyom pihenni, had menjenek ki belőle a buborékok.

Amíg pihen, veszek ki egy keveset a 0,5-ös kancsóba és dobok bele egy darab hulladék filmet. Kisfilm hívásakor szokott maradni, felcsíkozva mindig félrerakom. Ha nincs akkor a rollfilm befűzésekor csípek le pár mm-et a végéből. Mivel bőven kapott fényt a tesztcsík, a hívóban feketére kell változnia. Ez kb. 6-8 perc alatt megtörténik, ebből tudhatom, hogy dolgozik a hívóm.

Kiöntöm a fixírt a másik literes kancsóba, ebbe egy másik tesztcsíkot mártok. Jó fixír pár cseppje is 1-2 perc alatt átlátszóvá teszi a filmet.

Ha minden, OK felöntöm vízzel a hívótankot és indítom az 5 perces időt. Ezzel egyszersmind temperálom a filmet, kioldom belőle a fátyolmentesítő festéket és felpuhítom az emulziót, hogy könnyebben dolgozhasson a hívó. Közben ellenőrzöm a hívó hőmérsékletét. 20 + egy-két tized °C nem érdekes, lomografálunk ugye. 21°C-nál viszont már korrigálni fogom a hívásidőt.

5 perc után kiöntöm a vizet a tankból, megy helyére a hívó, indítom az előhíváshoz meghatározott időt. Óvatosan mozgatom át az első fél percben.

Szokásos módon megy a hívás azzal a különbséggel, hogy nagyon óvatosan mozgatom. Szeret habozni  a Caffenol.

Idő lejártakor kiöntöm a hívót és nagyon alaposan átmosom. Stopfürdőt nem használok, egyszerűen csak kimosom. Nagyon fontos az alapos mosás. Nem csak a stop miatt, de az újrahasználható fixírt is kár elszennyezni. Harmadik mosásra már tiszta víz jönni ki a tankból.

Mehet bele a fixír 5 percre, percenkénti mozgatással.

Lejárta után a fixírt a kancsóba öntöm a tankból és kétszer átöblítem. Most már kinyitom a tankot és meglesem elő jött-e valami a negán. Hurrá!

Nyitott tankban csap alatt 12 percig lassú átfolyó vízben kimosom a filmet.

Kiöntöm a vizet, kiveszem a középoszlopot a spirálból. Így már fél liter folyadék is el tudja lepni. Mehet is rá a csepptelenítő, kb. 2 percre.

Kirázom a spirálból a folyadékot, a filmet csipeszeken lógatva kiakasztom száradni – legalább egy napra.

 

Konklúzió

Macera? Az! Rendes hívót csak fel kell hígítani és mehet a tankba. Akkor mégis miért jó ezzel vacakolni? Nagyon alacsony kémiai terhelést ró a környezetre. Egy tucat zokni kimosása környezetszennyezőbb. Olcsóbb. Jelentősen olcsóbb, de nem annyira, hogy száműzzem az XTOL-t. Viszont “olcsó” filmere, pl. a 100-as Fomára dolgozva remek hívó. Persze pontos hívást, pláne Zónarendszert nem ebben kell csinálni: nagyon nagy szórás van az alapanyagok minőségében és az adagolás is erősen saccolt. De pont ebben van a dolog szépsége: izgatottan várja az ember, hogy valami kijöjjön a tankból. Valami, amiről csak sejtheti, de nem tudhatja előre mi lesz. Kísérleti vagy elvont fotóművészeti munkákhoz megfelelő anyagnak tartom. Lomográfiához pedig egyszerűen tökéletes!

Jó kávézást mindenkinek!

Akkord
Akkord (Nagykanizsa, 2017.) Fomapan 100 135 – 2 órás expozíció. Saccolt, fókusz, saccolt kompozíció – minimális vágás.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × öt =