Györöki esték

A csütörtök és péntek estét Balatongyörökön töltöttem. Megtettem amit meg kellett tennem: újra van világítás a nappaliban. Fotós cucc most is jött, de inkább csak kísérleteztem hosszú zárral és HDR-rel.

Naplemente előtt kb. órával értem ki a mólóra, természetesen egy ilyen langyos júliusi estén turistákok hada lepi el a partot – ami nem baj, erről szól a nyári Balaton.

Turisták a mólón (2014.)
Turisták a mólón (2014.)

Elsétáltam a csónak-kikötőig ahol nem találtam semmi érdekeset, így hát visszafordultam a strandra. Nyári esténként a györöki strand összefüggő árnyékba borul. Érdekes megfigyelni, hogy ilyen alacsony napállásnál a horizont milyen mocskosul erős ellenfényt ad az árnyékos előtérre.

Fénylő horizont - Balatongyörök (2014.)
Fénylő horizont – Balatongyörök (2014.)

Feltűnt, hogy az pár halvány felhő furcsa formát kezd ölteni a víz felett. A Napot még a horizont felett sejtettem, de már sok ideje nem lehetett hátra. Aránylag sima víztükör, érdekes felhők, lemenő Nap: minden adott egy jó kis HDR giccseshez.  A gyerekpancsoló kis öbölnél találtam alkalmas előteret a képhez, balatoni strandhoz mindenképpen dukál egy lejáró. Vázra felment a 11-16-os Tokina, állványt beállítottam magasra, kb. fél méterre a fejem fölé. Ilyenkor hasznos a DslrDashboard, USB kábellel élő képen kényelmesen be lehet álltani a kamerát. Persze gyorsan világossá vált, hogy így nem jó, inkább leengedtem a cuccot emberi magasságba.  Már csak a jó fényt és a le-föl rohangáló három kölök eltakarodását kell kivárni. Padon ülve dohányozva, távvezérelt kamerával – tudok élni, na. A végső kép 3 expóból állt össze +-2EV eltolással. Utómunka dandárja csak a Darktable, GIMP-pel mindössze a szenzorkoszt takarítottam le.

Esti lépcső - Balatongyörök (2014.)
Esti lépcső – Balatongyörök (2014.)

Gyorsan múlt a varázs, de pozícióváltással a móló felett el tudtam csípni az utolsó érdekes fényt.

Égi selyem - Balatongyörök (2014.)
Égi selyem – Balatongyörök (2014.)

Képernyőkép – 2014-07-05 20:06:54

Persze az ilyen giccsesen vivid HDR képek hanem is teljesen hazugok, de mindenképpen eltúlozzák a valóságot. Főleg, ha az ember rá is tol egy lapáttal a Darktable tonemap-jei mellett a “colorize” modullal is megszórva proceduális + gradiens maszk kombóval 😉 Ha nem akarod lerombolni az illúziót, NE kattints a kis képre!

Mivel végérvényesen beállt az este, indultam tovább a Szépkilátóra csillaghúzást lőni. Az eredmény katasztrofális. A K-i égbolt alján elterülő párafoltról éjfélre kiderült, hogy laza felhő ami komisz módon NY-ra, azaz felém mozog. Persze ez csak a képek visszanézésekor derült ki. A töksötétben szabad szemmel nem lehetett kivenni, menet közben meg ugye nem látom a képeket. Sebaj, legalább a szúnyogok jól laktak. Emlékbe megtartottam egy korai képet a sorozatból.

Szépkilátó este - Balatongyörök (2014.)
Szépkilátó este – Balatongyörök (2014.)

Hazafelé menet lőttem még egy érdektelen képet magáról a kilátóról, és a cucc szétszerelése közben véletlenül elexponáltam az alábbit is. Megtartom, jól jöhet még effektrétegnek.

MSC3093344A0
MSC3093344A0

 

Másnap délután visszatértem a Szépkilátóhoz. Ebben a napszakban ritkán szoktam fotózni, de most kísérletezni akartam a hegesztőpajzs üveggel. A Tokina visszafordított napellenzőjére egy postás gumival (köszi, Laci!) stabilan fel lehet szerelni, és így verőfényes napsütésben is tudok akár 60mp-es záridővel exponálni. Az üveg nagyon durván zöldre színezi a képet, de leszámítva pár lilás becsillanást többé kevésbé ki lehet korrigálni. Monóban viszont teljesen jó. Bemozduló előtérnek remek lesz a vörösfenyők szélben lebben koronája. Persze péntek délután csúcsforgalom a kilátón és mire végre eltakarodik mindenki – elcsitul a szél. Úgy látszik mostanában nincs szerencsém a Szépkilátóval…

A Szépkilátó fái között (2014.)
A Szépkilátó fái között (2014.)

Este újra moló és strand, szokás szerint tele horgászokkal és andalgókkal. Itt is próbálkoztam az üveggel, de az újra felerősödő szélben a nehéz telét a joy fej nem tudja stabilan tartani fél percig sem, így hát maradt egy normál záridővel készült felvétel.

Györöki móló (2014.)
Györöki móló (2014.)

Sok kacsa van mostanában a móló környékén, a jónép szorgalmasan eteti is őket a kacsaeldel-automatából. Igen, ilyen is van! 🙂 A tások hozzászoktak az emberhez, nagyon közel lehet hozzájuk kerülni és mindegyik igazi pózer. Igy már nem bánom, hogy cipeltem a 80-200-as telét. Képek teljes nyitáson természetesen.

Tás (2014.)
Tás (2014.)

Azért látszik a csőrükön, hogy nem csak kacseledelen élnek.

A büszke Feketecsőr, minden kagyló réme (2014.)
A büszke Feketecsőr, minden kagyló réme (2014.)

Lassan kezd alkonyodni, séta a csónakokig. Ami érdekes lenne, az a felszin felett virágot bontó hinár, de ehhez már kevés a fény és hullámzik a víz. Becsületből készült a kikötőről egy “itt jártam” jellegű kép kézből, F2.8-on 1/15-öt kitartva. Való igaz ultranagylátón ez nem nagy kunszt.

Csónakkikötő - Balatongyörök (2014.)
Csónakkikötő – Balatongyörök (2014.)

Vissza a strand felé, most már rohamosan sötétedik. Futtában meglövőm a szokásos nagylátós mólómat…

Móló - Balatongyörök (2014.)
Móló – Balatongyörök (2014.)

…aztán letelepszek kövezés melletti kavicspadra a kacsák helyére. Szerencsére nem f***** össze. Hullámzik a víz és elég gyenge már a fény hosszú záridős expóhoz. Előkerül az öreg egyre ritkábban használt 28-105-ös Nikkor, ide pont jó DX-en a látószöge.

Esti fényben a györöki móló (2014.)
Esti fényben a györöki móló (2014.)

Persze emberek jönnek mennek-ilyenkor is, a fenti képen látszik a legkevésbé. Azért megtartottam egy “szellemképes” verziót is, szerintem ez az érdekesebb.

Séta a mólón (2014.)
Séta a mólón (2014.)

Ez után már több felvétel nem készült.

A bejegyzést Bogi és Kinga részére ajánlom.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenhét − 2 =