Új nap virradt

Legalábbis itt, végre teljesen megújult az oldal. Eddig a virtuális szerveren lakott, ma viszont végérvényesen is a publikus domain alá költözött. Az elmúlt két hónapban -egyéb elfoglaltságaim okán-  döcögősen, kisebb-nagyobb megszakításokkal haladt a munka.

Az előző teljesen széthekkelt Drupal alapú oldalról végre beláttam, hogy nem mehet így tovább. A saját átirat miatt biztonsági frissítése lehetetlen, továbbfejlesztése pedig a rendkívül összetett Views lekérdezések és a fejlesztés során elhanyagolt dokumentáció / verziókövetés okán nagyon nehézkessé vált. Ez van, ha az ember nem főállásban kódol és van más fontosabb hobbija. A képek kezelése is nagyon bonyolult volt, most már jóval egyszerűbben – és remélhetőleg gyakrabban tudok posztolni. A régi mindenesetre lezsírozva átvándorolt egy virtuális gép image fájljába, szükség lesz még rá a régebbi írások migrálásánál.

Összefoglalva a változások:

  • Teljesen új, modern motor – amit ezúttal nem cincáltam szét
  • Megújult design és logó
    Törekedtem a kvázi látványos, de egyszerű félépítésre kevésbé komor formában. A lekerekített sarkokat és a tömör szürke világot váltja most ez világosabb megjelenés sárgával vidámítva. (Nem Nikon-sárga!) Az oldal teljesen reszponzív, tehát tableten vagy okos-telefonon sem hullik szét és jól olvasható.
    Logó marad ilyen, jobban illik hozzám és nem érdekel, ha valaki nem tudja megfejteni a „rejtvényt”. Az  ilyen inkább meg se találjon.
  • Csökkentett funkciók
    Az előző verzióban teljesen jól működő katalógus rendszert elhagytam. Ez a régin úgy nézett ki, hogy ha beírtál a www.vargaszilard.hu/ után egy nevet vagy kulcsszót, akkor kilistázta az ahhoz kapcsolódó összes képet, vagy katalógusszámot megadva egy konkrét képet adott vissza. mediumi érdekességnek jó volt, de valljuk be csak egy-két modellem használta, akiknek amúgy is oda szoktam adni a képeit. Mivel ez immár a múlté, ezentúl elmarad a képekre vízjelezett kód is.

Ahogy időm engedi jönnek vissza a régi posztok, de inkább új tartalmakra szeretnék a későbbiekben koncentrálni. Galéria sem teljes, még sok képet kell újra vízjeleznem – szerencsére erre van egy praktikus gyors megoldásom.

A kód elhagyása ellenére továbbra is működik offline adatbázisban a katalógusrendszerem, tehát ha kell egy kép, akkor a fájlnévből az első kötőjel előtti betű/szám kódra hivatkozz bátran. Például ha Niki „Ellenfényben” c. képét jobb egérgombbal letöltöd, akkor a  „A3017732U5-Q7W-530×800.jpg” fájlt kapod. Ebből az A3017732U5 a katalógusszám. Persze Nikit nem adom! 🙂

Végezetül pedig köszöntelek az alapoktól megújult honlapomon, remélem találsz nézegetni / olvasni valót.