Artiste FIAP diploma

Nem szoktam itt a blogon sikerekről beszámolni. Erről viszont úgy érzem kell, hiszen fontos mérföldkő az életemben. Tegnap nagy megtiszteltetés ért Cegléden: a Magyar Fotográfia Napja központi ünnepségén Horváth Imrétől, a MAFOSZ elnökétől átvehettem a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség “Artist of FIAP” diplomáját. Pár évvel ezelőtt még álmodni sem mertem, hogy egyszer az AFIAP cím birtokosa leszek. 

A történet 2014-ben kezdődött, amikor csak úgy becsületből küldtem képeket horvát barátinak Csáktornyán rendezett versenyére – 4. Salon Fotografije Čakovec 2014.  Ott a zsűri kiállításra alkalmasnak minősítette 7db akt képem, ezek voltak az első nemzetközi elfogadásaim. Nagyon örültem neki, de akkor még nem gondolkodtam a továbbiakról – pedig ez egy a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) által patronált fotószalon volt. Csak pár hónappal később néztem utána, hogy miért is jó egy FIAP-os versenyen képelfogadást elérni. Röviden: a szövetség a hosszútávon elért eredményeket egy feltételrendszer alapján művészeti diplomával honorálja. Az első szint, a “FIAP Művésze” cím elnyeréséhez szükség van legalább 1 éven keresztül a világ 8 országban 15 versenyen 40db képelfogadást elérni 15 különböző alkotással, ebből legalább 4db papírkép legyen. Megtudom csinálni? Van egyáltalán 15 fotóművészeti szempontból is értékelhető képem? Úgy gondoltam egy ilyen feladat teljesítése ad végre valami célt hobbimnak és ösztönözni fog a fejlődésre. Ha nem is sikerül, legalább kapnék független visszajelzést munkáimról. Hisz ezeken a megmérettetéseken a zsűri neves szakemberekből áll és a szerző ismerete nélkül hoznak ítéletet.

Belevágtam. Kicsit átalakítottam a katalogizáló rendszeremet és  elkezdtem küldeni pályázatokra, az eredményeket részletesen dokumentáltam egy külön adatbázisban. És jöttek az eredmények. Már az ötödik versenyen, a “9th Int. exhibiton of art photography – Photo Salon Kumanovo 2014”-en elnyertem első FIAP aranyérmemet az “In Silk #4 / Selyemben #4” című felvétellel.

 

Az első FIAP Gold díjjam
Az első FIAP Gold díjjam

Nem is akartam elhinni. Újra és újra meg kellett néznem a honlapon, hátha elírták. De nem, ott a nevem az első sorban, mellette a díj. Január 1-én hirdették ki, jól indul az év! Ezzel hatalmas ösztönzést kaptam. Egyre tisztábban láttam hova milyen képeket kell küldeni és izgatottan vártam minden pályázat eredményét. Az adatbázisban kezdtek gyűlni az elfogadások, a polcon a katalógusok jobbnál jobb képekkel a világ minden részéről és a díjjak. Nemsokára teljesítettem az AFIAP követelményeit – egyet kivéve. Évente csak egyszer lehet a kérelemhez szükséges dokumentációt beadni és a határidő pillanatában még csak 11 hónap telt el az első elfogadásom óta. Várnom kellett még egy évet. Persze ekkora már szenvedélyé vált a versenyzés és jóval túl lett teljesítve a terv. Mire idén márciusban beadtam az adatlapot és az 5 legalább 3 alkalommal elfogadott képből álló portfóliót már így állt a statisztika:

  • 20 sikeres verseny
  • 15 országból
  • 99 elfogadás
  • 43 különböző képre
  • ebből 13 papír alapú
  • plusz 9 díj

Alább a diplomamunkaként beadott képek. Az első kettő beválogatták a FIAP Document Cloud-jába, valamint az utolsó kettő megjelent a “Fotó Hungarikum 2016” albumban.

Mára tovább bővült a lista, 160 elfogadásnál járok, díjjak is szaporodtak. Nincs már messze a következő szint, az EFIAP. Legkorábban 2018-ban adhatom be, remélem majd arról is beszámolhatok.

Sokaknak tartozok köszönettel eddig elért eredményekért. Ez úton is szeretném megköszönni modelljeimnek a kitartást, a közös ötleteket, az együtt töltött hosszú munkaórákat. Nem kevésbé vagyok halás barátaimnak és Kanizsa Fotóklubnak, akiktől rengeteg bátorítást és építői kritikát, iránymutatást kaptam. Nélkületek nem lehettem volna ott tegnap. Köszönöm mindnyájatoknak!

Zárásul képek az átadó ünnepségről:

 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 3 =