A kakasmandikó túra

Tavaszi szél vizet áraszt, no meg vadvirágokkal erdőt-mezőt. Erős késében a természet, a kakasmandikó is egy hónapos csúszással bontja szirmait, a tegnapi túra célja ez a Zalában oly ritka liliomféle volt.

A lelőhelyről elég legyen annyi, hogy Becsehely környékén megtalálható egy pár négyzetméteres ligetben. A dolog érdekességét az adja, hogy itt az erdei szellőrózsával él együtt, így a megszokott kárpáti környezetétől eltérően csupa zöld veszi körül. Jó időben érkeztünk, a virágok még álmukban logó szirmokkal várták a napsütést.

Kusza tavasz
Kusza tavasz

Az előző esti kiadós eső miatt minden felé harmatcseppek szikráztak, kellemes ellenfényes helyzetet kínálva. Nehéz úgy helyezkedni, hogy ne taposson le semmit az ember. Nem is beszélve a földre hasalásról… Ilyenkor jön jól a böhöm nagy Giottos tripod: középoszlop megfordít, máris lehet engedni talajszintre a gépvázat. No meg persze a live view üzemód is rendkívül hasznos ilyenkor. Készültem egy arany/ezüst derítőlappal. Nem túl nagy, de egy kis virágmakróhoz bőven elegendő. Az arany derítéssel mesebeli hangulatot lehet adni a sok zöld levélnek, így a szokás fakósággal ez alkalommal szakítottam, inkább erős vivid színeket igyekeztem kihozni. Giccses lett a történet, de sebaj. Végre tavasz van.

Miután már túl magasra emelkedett a nap, nyakunkba vettük a dombokat.

L3042265D5-Q7W
Felhők a dombok felett (2013.)

Ez úton is köszönet a túravezetésért Kotnyek Pista bácsinak!

Ui.: A „Kevésbé kopott kilincs” c. képet Födő Szilárd barátomnak ajánlom – tudom, hogy nagyon érdekli a téma 😛

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × három =