4Nord, előeste: Sapka – sál – úszógatya

-1. nap, az utolsó cipzárhúzás napja. Holnapi menetrend szerint reggel 8-kor indulás BUD-ra és röppennünk is fel Északra. Nagyon Északra. Cél Tromsø, messze túl a sarkkörön. Nem, nem vagyok izgatott, á dehogy…

Most hagyjuk milyen szervezésen vagyunk túl ideáig, majd a kaland után egy összefoglalóban kitérek rá. Inkább az izgat, hogy beférek-e a 10+20kg poggyászba mindennel. Fotós cucc oké, jön minden szükséges + tartaléknak a régi D7000-es vázam markolat nélkül. A D800-hoz csak azért rakok el markolatot, mert abba is fér egy akku, nem szeretnék egy expósorozatot félbehagyni tápprobléma miatt. Az állványt rohadt nehéz volt elcsomagolni. Kézipoggyászba esélytelen, összecsukva is a csípőm fölé ér, kinyitva jóval magasabb nálam. Bőröndbe csak 5 darabra szétszerelve fért be átlósan, tehát nem egyszerű bepakolni a többi cuccot. Túrabotok dettó, azok is csak 2-2 részre kapva fértek el. Egy vasárnapi verzió:
[ipic id=”1093619938335083601″ size=”400″ link=”1″]

Fő célterületünket, a Lofoten szigeteket a Golf egész jól kifűti. Éjszaka sem számítok fagyra, de nem kellemes 2-3 °C-ban toporzékolni az állvány mellet – kell a meleg ruha. Jön egy minimálisra redukált téli ruházat, cserebakinak a jó öreg Martens. Ami rajtam van az nem poggyász, így praktikusan magamra öltöm a legnehezebb dolgokat a repüléshez. Biztos viccesen fogok kinézni Ferihegyen vastag nadrágban, pulóverben, télikabátban és turabakiban. Sapka-sál-kesztyű zsebre. Remélem nem fűtenek… Relatíve sok a kaja, Norvégiában nem olcsó az élet. Ilyen úthoz igyekszik az ember összeszedni a legnagyobb tápértékű dolgokat amit csak be lehet passzírozni a legkisebb súlyra és térfogatra. A csoki alap, de azon nem lehet 10 napig megélni, jön mindössze 0,5 kg. Sajt is tápláló, 1037gr bezsúfolva. Ebben ugye bőven van zsír, de az igazi fehérjetartalékot 3210gr füstölt szalonna biztosítja. Meghízni nem fogok, de az éhhalált talán elkerülöm. Zacsis levesből is raktam el párat a bögrés-krémes fajtából, viszont ezek is 20-30gr-sak tasakonként, mellé instant kávé 10dkg – az egész napom a “bőrőnd / mérleg / számológép” konstellációjában telt el. Azért pár durván erős paprikát is bezsúfoltam. Cukrok, rágó, dohány mind jönnek a zsebembe, ez nem lesz tétel.

[pullquote align=left]

Nagyon-nagyon gáz 10 napi cuccot kigrammozni 20kg-os limitre!

[/pullquote]

 

Most ott tartok, hogy tartalék háttértárnak kellene egy vinyó, de inkább egy SSD-t rakok el az mégis csak nagyságrendekkel könnyebb. De hogy a keret tápját mihez csapom még nem tudom. Sok apró kacat kell: szerszámkészlet ez állványhoz, kábelek, töltő, elemek, kioldó, szűrők (köszi Zoli az ND1000-est!), kés, stb mind-mind súlyos gr-okat, dkg-kat jelentenek. A 240gr-os iránytű nem kell, van a telefonban ami ráadásul számol korrekciót is. Arra fent már jóval nagyobb a mágneses és az É-i pólus közötti relatív eltérés és a fene aki számolgatja. Viszont elraktam egy kb. 4 m2-es vastagabb pvc fóliát, nedves időben már sokszor hasznos volt terepen. Sajnos 300gr, max otthagyom a reptéren ha túlsúlyos leszek. Kulacs sok helyet foglal és az a pár deka is számíthat. Így marad itthon, legfeljebb beruházok a palack kedvért egy üveg ásványvízre.

Még pendrivra és telefonra kell kimentenem az elmúlt hetekben összegründolt oflájnosított anyagot, NET-ünk nem nagyon lesz. (Komplett site-ot is mentettem le, wget rulez!) Orka tankja televerve, pályamatricát megvettem. Igazolványok, repjegyek OK. Megyek és átnézem a cuccot még egyszer, úgy sem tudok majd aludni…

 

 

PS: basszús, az úszógyatya kimaradt!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 5 =