193860 – Kvázi nyaralás

Tavaly buta módon másra tartogattam maradék szabadságaimat, így nyaralás helyett egy szeptember végi vasárnap lefutottunk Esztivel a szlovén tengerpartra.

Cél Koper és Piran. Tőlünk nincs annyira messze és gyakorlatilag végig autópályán lehet csapatni. Pisi-cigi-térdmegmozgat megállással is kb. 4 óra alatt kényelmesen le lehet érni . Hajnalban indultunk, éjjel már itthon is voltunk. Szép napos időt jósoltak, be is jött. Persze szeptember végén ennek dacára a tengerparton meglehetősen hűvös van. Ehhez például már az volt:

ILFORD DELTA 100 120 szkennelt negatív, modell: Soillse (Piran – Szlovénia, 2019.) 193868-B17808

Így inkább klasszik turista városnézős csavargásba fulladt a kirándulás, pedig erősen felszerelkeztem mindenféle kacattal és nyersanyaggal. Mivel Piranba csak gyalog lehet bemenni a nagy kamera otthon maradt – így is volt vagy 20kg a felszerlés. Szokás digit cucc mellett még jött a KIEV88-as nagylátóstúl teléstűl, legalább 5 tekercs rollfilm + a kazettákba előre befűzöttek, szűrő hegyek, stb. Turistálkodni elvittem Horváth Endre barátomtól ajándékba kapott Nikon N4004S vázat. Ez egy (ma már) olcsó kis low-end tükrös váz, Foma 100-ast fűztem bele amit 400-ra pusholtam.

Ez utóbbihoz kacsolódik egy apró technikai probléma: az N4004S-en nem lehet ISO-t állítani, a kazettán lévő DX kódból olvassa ki a film érzékenységét. (Azok fekete és fémszínű négyzetek a filmkazettán.) Node a Foma filmeken nincs DX kód! Erre van felragasztós barkács megoldás ami elég macerás és speckó fólia is kell hozzá. Sajátom ennél jóval egyszerűbb: sötétkamrában felnyitom a kazit és spulnistól átrakom egy korábban már előtt 400-as film kazijába, lezárom. Kész ennyi, kb. 3 perces művelet.

Az analóg négyzetes képek (a fenti sziklánfekvős kivételével) szinten 100-as de roll Fomára készültek, míg a 3:2-esek a pusholt kisfilmre. Jól látható mennyire felkeményedik és részletszegényebb a pushtól az amúgy sem csúcsminőségű Fomapan 100 Classic. Nem is foglalkoztam inkább a szkennelt anyag pormentesítésével, annyit nem ér meg. Az ILFORD DELTA 100 persze hozta a szokásos magas minőséget, az nagyon megéri az árát. A papírnagyítások is remekül sikerültek róla.

Vigyázat, turistakép-veszélyes galéria, még digi is van benne. Szlovénia, 2019. szeptember 28.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress